Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy poznańskie-kluski drożdżowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 25 dag
mleko 125 ml
jajko 2 szt
masło 3 łyżki - stopione
drożdże 1,5 dag
sól
cukier
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 2 łyżki

Porada

Pyzy poznańskie są doskonałym dodatkiem do świątecznej kaczki i gęsi, a także do każdego gulaszu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy poznańskie-kluski drożdżowe

Zrobić zaczyn-wymieszać pokruszone drożdże, 1łyżeczkę cukru, 1łyżkę mąki i trochę letniego mleka. Odstawić.
Kiedy zaczyn "zakipi", wsypać przesianą mąkę, wlać resztę mleka, stopione masło, jajka i sól. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, utoczyć wałek o średnicy 2-3 cm, odcinać grube plastry i formować kulki.
Wrzucać po kilka, nie za dużo bo rosną, na wrzącą osoloną wodę. NIE PRZYKRYWAĆ GARNKA! - to warunek, by pyzy były idealnie puszyste. Kiedy pyzy wypłyną na powierzchnię, odczekać chwilę, wyjąć łyżką cedzakową i polać przyrumienioną na maśle bułką tartą.
Jeżeli pyzy stanowią dodatek do dania z sosem, to oczywiście bez bułki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 17.05.2015 00:27
pyzy mniam
Renata9 03.12.2014 21:39
fajne kluchy
jasiek 03.12.2014 15:37
ciekawe kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak