Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki rybne ze szpinakiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z mintaja 1/2 kg
jajko 2-3
szpinak baby 250 g
Bułka tarta klasyczna Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa uniwersalna
Czosnek suszony Prymat
olej do smażenia

Porada

Do masy na kotleciki można dodać posiekanego koperku, szczypiorku, lubczyku lub natki pietruszki. Można posiekać i zrumienić białą cebulkę, a po ostudzeniu połączyć z masą. Dobrym dodatkiem jest świeży czosnek oraz posiekany szczypiorek czosnkowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki rybne ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Filety rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Krok 1 - Kotleciki rybne ze szpinakiem foto
2
Zmielić malakserem lub maszynką do mięsa i połączyć z roztrzepanymi jajkami.
Krok 2 - Kotleciki rybne ze szpinakiem foto
3
Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kotleciki rybne ze szpinakiem foto
4
Szpinak wrzucić na patelnię z kilkoma łyżkami wrzącej wody, nakryć i poczekać kilka minut, aż listki będą sparzone i zmniejszą swoją objętość - wyłożyć na sito, pozostawić do ostudzenia, po czym odcisnąć. Zmiksować z masą rybną, drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 4 - Kotleciki rybne ze szpinakiem foto
5
Do masy rybno-szpinakowej dosypać trochę tartej bułki, aby związała całość.
Krok 5 - Kotleciki rybne ze szpinakiem foto
6
Odstawić na 10 minut, aby masa spęczniała, a następnie uformować niewielkie kotleciki. Nabierając masę gałkownicą wszystkie kotleciki przygotujemy o jednakowej wielkości.
Krok 6 - Kotleciki rybne ze szpinakiem foto
7
Porcje masy obtoczyć w bułce tartej.
Krok 7 - Kotleciki rybne ze szpinakiem foto
8
Kotleciki układać na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć na rumiano. Ostrożnie odwracać, ponieważ są delikatne.
Krok 8 - Kotleciki rybne ze szpinakiem foto
9
Dosmażyć z drugiej strony i podawać jako dodatek do obiadu lub z ulubionym pieczywem.
Krok 9 - Kotleciki rybne ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.12.2014 13:47
Były bardzo smaczne i delikatne, chyba idealnie by się sprawdziły dla dzieci, które niechętnie jedzą ryby :)
caralajna 18.12.2014 14:59
smakowałyby mi
RenataZ-et 17.12.2014 16:56
super kotleciki
Alex_M 17.12.2014 16:46
pyszne kotleciki :)
gosia561 17.12.2014 16:30
naprawdę polecam
Kuchnia Marty 17.12.2014 15:41
bardzo apetycznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak