Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik świąteczny z orzechami
Miodownik świąteczny z orzechami to ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia.
- dwie masy: orzechowa i budyniowa,
- ciasto na bazie miodu, najlepszego kolejnego dnia po upieczeniu,
- wierzch udekorowany wg uznania, np. pokrojonymi orzechami.
Kroki postępowania
Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem. Dodaj miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszki (wymiary 24x24cm). Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekaj. W garnuszku rozpuść masło. Dodaj orzechy, cukier oraz miód. Wymieszaj i zagotuj. Masę odstaw na chwilę do przestudzenia.
Trzecią część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Na ciasto wyłóż masę orzechową. Wyrównaj. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlej ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszaj mąki i żółtka. Masę wlej do gotującego się mleka. Mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj z budyniem na puszystą masę. Masą przełóż upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstaw do godzinę do lodówki.