Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na roladki

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
woda
kasza manna 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
cząber 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku 2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
masło 1 łyżka
boczek wędzony 15 plasterków
tłuszcz do formy

Składniki na zapiekane brukselki

brukselka 500 g
oliwa 4 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
ząbki czosnku 3-4 szt
orzechy włoskie 15-20 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Kroki postępowania

1
Przygotowanie roladek:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek, podsmażoną cebulę i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.

Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
Krok 1 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto
2
Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na mięso kładziemy po kilka słupków papryki. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady owijamy plasterkami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rolady ok. 90 minut pod przykryciem.
Krok 2 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto
3
Przygotowanie zapiekanych brukselek:

Brukselki myjemy, jeśli są duże to kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.
Krok 3 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto
4
Na patelni prażymy orzechy włoskie, dodajemy do nich pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Orzechy łączymy z brukselką i mieszamy wszystko razem.
Rolady z mięsa mielonego podajemy z brukselkami.
Krok 4 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 14.12.2014 12:22
pyszności, wygląda super
IKrakowianka 13.12.2014 21:21
pomysł na pyszne danie
Skotka 13.12.2014 17:40
Świetny pomysł:)
idealme 13.12.2014 13:02
bardzo smaczne ;)
olkaaa 13.12.2014 12:43
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak