Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki pieczone z gorgonzolą i orzechami włoskimi

5.0
(40)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 szt
masło 50 g
ser pleśniowy typu gorgonzola 100 g
orzechy włoskie 100 g
sok z cytryny
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki pieczone z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, w międzyczasie ucieram ser z masłem dodaję posiekane orzechy (kilka można zostawić do dekoracji). Gruszki obieram ze skóry, kroję na pół. Za pomocą łyżeczki do drążenia owoców (może też być zwykła łyżeczka) usuwam gniazda nasienne. Skrapiam owoce sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i w powstałe otwory po usuniętych gniazdach nasiennych nakładam farsz serowo-orzechowy.

Gruszki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie otwieram naczynie i podpiekam jeszcze 3-4 minuty – podaję ciepłe, posypane zieloną pietruszką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 12.12.2014 15:15
Ale te gruszki pysznie wyglądają.
Wiesława1 12.12.2014 12:36
uwielbiam gruszki w każdym wydaniu
dollce 12.12.2014 11:45
Fajne połączenie, muszę spróbować
Mniam 12.12.2014 11:42
Idealne połączenie smaków. Bardzo mi takie odpowiada :)
IZABELA29 12.12.2014 11:10
ale elegancko
Anna169Hosz 12.12.2014 10:47
Idealna przekąska!
Malinka 12.12.2014 09:13
Połączenie smaków - idealne!
engie23 12.12.2014 08:55
fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak