Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozorki wieprzowe ze śmietaną

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 1 kg - ozorki wieprzowe
cebula 2 szt
pieczarki 25 dag
ząbki czosnku 3 szt
śmietana 18 proc 100 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
bulion warzywny 1,5 litra
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
olej do smażenia
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorki wieprzowe ze śmietaną

Kroki postępowania

1
Zagotować bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i do gotującego włożyć ozory. Gotować do miękkości ok. 2 - 2,5 godziny. Ozory wyjąć i włożyć na 5 minut do zimnej wody zdjąć błony.
Krok 1 - Ozorki wieprzowe ze śmietaną foto
2
. Pokroić w plastry.
Krok 2 - Ozorki wieprzowe ze śmietaną foto
3
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, przesmażyć na oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, jeszcze chwilę smażyć. Całość przełożyć do garnka w którym będziemy dusić ozory.
Krok 3 - Ozorki wieprzowe ze śmietaną foto
4
. Następnie krótko przesmażyć plastry ozorów. Dodać do cebuli i pieczarek. Podlać wywarem z gotowanych ozorów. Całość dusić na małym ogniu 20 minut,
Krok 4 - Ozorki wieprzowe ze śmietaną foto
5
, dodać śmietanę i zaciągnąć mąką ziemniaczaną.
Krok 5 - Ozorki wieprzowe ze śmietaną foto
6
. Posypać natką pietruszki. Podałem na makaronie.
Krok 6 - Ozorki wieprzowe ze śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 12.12.2014 20:44
Chętnie bym skosztowała!
Wiesława1 11.12.2014 14:01
oj dawno nie jadłam
Rysia 11.12.2014 10:58
Rzadko jadam,bo sama tak pysznych nie zrobię.
Anna169Hosz 11.12.2014 08:10
Moje smaki:)
gosia1988 11.12.2014 07:52
pyszne danie na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak