Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna 300 g
masło 200 g
cukier puder 100 g
żółtko jajek 2 szt
jogurt naturalny 1 łyżka

masa marcepanowa

marcepan 200 g
jaja 3 szt
cukier 75 g
śmietana gęsta 300 g
wanilia laski 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyzki

dodatkowo

jabłka 4 szt
sok z cytryny 2 łyżki
konfitura żurawinowa 4 łyżki

Porada

Ja do masy marcepanowej użyłam śmietany schmand, która jest bardzo gęsta, kremowa i kwaskowa, ale można użyć gęstej 12 lub 18 proc szczecinieckiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z cukrem pudrem na stolnicę.
Dodać masło i posiekać razem na drobno.
Następnie dodać żółtka i jogurt naturalny.
Krok 1 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
2
Zagnieść jednolite ciasto.
Schłodzić w lodówce około 30 minut
Krok 2 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
3
Masa marcepanowa:

Do dużej miski wbić jajka, dodać cukier, nasiona z laski wanilii, przesiane mąki, i marcepan.
Zmiksować na jednolitą masę.
Marcepan może stawiać opory, więc rozcieramy go na gładko np przy pomocy łyżki.
Krok 3 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
4
Jabłka obrać w całości ze skóry, wydrążyć nasiona.
Skropić sokiem z cytryny, a w miejsce po nasionach napełnić konfiturą żurawinową.

Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.
Jabłka układamy ciasno obok siebie na kruchym spodzie.
Krok 4 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
5
Masę marcepanową wylewamy na tortownicę, do około 3/4 wysokości.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C
Krok 5 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
6
Pieczemy około godziny.
Najlepiej sprawdzić środek patyczkiem


SMACZNEGO!!!
Krok 6 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.11.2014 16:00
ZNAKOMITE CIASTO :)
Zdzisław 27.11.2014 06:43
takie ciasta bardzo lubię
ania2610 26.11.2014 16:10
bardzo fajny pomysł
Renataj 26.11.2014 15:32
Prezentuje się bardzo apetycznie - fajny pomysł na wykorzystanie jabłek:)
Wiktoria29 26.11.2014 09:28
z chęcią bym zjadła takie jabłuszko
Mniam 26.11.2014 08:48
Super pomysł. Wypiek musiał smakować niebiańsko!
Ada-Gaba 26.11.2014 08:46
wspaniały deser, wygląda bardzo apetycznie
Lucan 26.11.2014 08:46
bardzo fajnie wygląda!
kasia.s 26.11.2014 08:33
Ale pięknie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak