Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z biszkoptem i polewą w środku

4.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Masa serowa

twaróg 1.2 kilograma
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
masło 200 gram
cukier waniliowy 16 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Polewa do środka

woda 3 łyżki
margaryna 125 gram
cukier 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki

Polewa do polania ciasta

cukier 3 łyżki
kakao 1.5 łyżki
woda 3 łyżki
margaryna 1/4 kostki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Porada

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z biszkoptem i polewą w środku

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywno dodając partiami cukier. Do ubitych, dodać żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać do formy i piec 35 min w temp 170*C z termoobiegiem. Zimny przekroić na pół.

Masa serowa: Ser zmielić w maszynce do mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, partiami dodawać masło i ser, dodać mąkę i proszek. Białka ubić na sztywno i na koniec wymieszać z masą serową.

Składniki polewy zagotować.

Formę w której był pieczony biszkopt ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić jedną część biszkopta. Polać połową polewy i wyłożyć połowę masy serowej. Przykryć drugą połową biszkopta, polać polewą i wyłożyć resztę masy serowej. Pieczemy 35 min w temp 180*C następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 10 min.

Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżeczkach wody. Pozostałe składniki razem podgrzewać do połączenia. Nie gotować. Żelatynę zahartować łyżką polewy i razem energicznie wymieszać. Ciasto polać ciepłą polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 27.11.2014 17:23
Dziękuję i polecam:)
Grazyna0211 26.11.2014 17:11
musi być pyszny
Agata3 26.11.2014 16:34
wspaniałe ciasto :)
ania2610 26.11.2014 16:14
pięknie się prezentuje
Kluska_87 26.11.2014 15:09
pięknie wygląda
w mojej kuchni 26.11.2014 10:58
takie ciasta to bardzo lubię..
kloruś 26.11.2014 10:23
Chętnie bym skosztowała tej propozycji!
dodi 26.11.2014 10:17
ale pyszności, mniam
bietka 26.11.2014 08:55
bardzo fajny przepis :)
kasia.s 26.11.2014 08:34
Imponujące:)
Magula 26.11.2014 08:13
Rewelacja!! Podziwiam zawsze takie równiutkie warstewki
turkus3 26.11.2014 07:37
ślinka cieknie - wielki ukłon za to ciasto - wygląda przecudnie !!!
olkaaa 26.11.2014 07:36
robię podobny
IZABELA29 26.11.2014 07:08
cudnie wygląda i smakuje
zabcia117 26.11.2014 06:55
Bardzo smaczne!
Krzysztof15 26.11.2014 06:26
pyszne ciacho
Renata22 26.11.2014 00:18
jaki piękny!
Wafelek2601 25.11.2014 23:25
Super wygląda
norweska20 25.11.2014 22:50
ale apetyczne ciacho !!!
Iwusia 25.11.2014 22:47
fantastyczne ciasto
Marta Ryżek-Kalkowska 25.11.2014 22:38
Tereniu ciasto wyśmienite jak wszystkie u ciebie :)
marcia7 25.11.2014 22:06
piękne warstwy
ada.la 25.11.2014 21:38
ciekawy ten sernik
idealme 25.11.2014 21:16
rewelacyjne!
Konczi 25.11.2014 21:13
To ciacho musi być pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak