Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarmużowa z pulpetami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone wieprzowe 300 gram
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
mąka

Zupa

ziemniaki 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
por (biała część)
jarmuż 8 liści
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
przyprawa uniwersalna
serek topiony 100 gram
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
chili Prymat
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarmużowa z pulpetami



Mięso zemleć dodać startą cebulę, jajko, majeranek, sól, pieprz i wyrobić. Uformować małe pulpeciki posypując mąką.
Marchewkę, pietruszkę i pora pokroić w półplasterki i przesmażyć na oleju z masłem.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka , zalać wodą, dodać przyprawę i gotować.
Jarmuż dokładnie umyć, wyciąć grube nerwy, pokroić w paski.
Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie do zupy dodać pulpety, majeranek i jarmuż. Gotować ok 15 minut. Dodać serek, przyprawić pieprzem, solą i chili do smaku. Gotować jeszcze 3 - 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 27.11.2014 17:30
Teraz jest dobry czas na jarmuż, ponieważ były już przymrozki i nabrał więcej słodyczy a zgubił goryczkę:)
R'n'G Kitchen 26.11.2014 08:45
U mnie wczoraj też była zupa z jarmużem ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak