Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta pomarańczowa z cynamonem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 3/4 szkl
skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
sok z pomarańczy 200 ml
sok z cytryny 2 łyżki
margaryna 100 g
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta pomarańczowa z cynamonem

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu (około 25 minut). Przekładamy do słoika. Krem powinno się przetrzeć przez sito jednakże ja lubię w nim czuć drobinki pomarańczy. Pastę przechowujemy w lodówce, maksymalnie około 14 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 24.11.2014 20:34
Ale bym teraz wyjadła ją łyżeczką ze słoika :D
Kolorowa 24.11.2014 20:08
Ciekawa propozycja ;)
ssylwiaa 24.11.2014 13:28
aż poczułam zapach świąt! ;)
Mniam 24.11.2014 11:54
Ostatnio robiłam cytrynowy, ale pomarańczowy też muszę zrobić.
VioletoweKucharzenie 24.11.2014 09:59
Krem nadaje się praktycznie do wszystkiego- rurek, przekładania ciasteczek, nawet na kanapki. Pięknie pachnie:-)
Wiktoria29 24.11.2014 09:46
chętnie wypróbuję przed świętami
erym 24.11.2014 09:36
dziekuje za przepis, super!
2milutka 24.11.2014 09:01
muszę zrobić uwielbiam ten aromat:)
engie23 24.11.2014 08:14
musi być bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak