Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowy.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
cukier 0,5 kg
Kwas cytrynowy Prymat 0,5 łyżeczki
woda 0,5 szklanki

Porada

Taki domowy dżem jest świetny do wszelakich wypieków, czy naleśników, ja osobiście szczególnie polecam go do ulubionego pieczywa na śniadanie w zestawie z gorącym kakao.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowy.

Umyte jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na dużych oczkach tartki bezpośrednio do dużego garnka. Do jabłek dosypać cukier i kwasek cytrynowy oraz dolać wodę. Wymieszać starte jabłka z dodanymi składnikami i nastawić garnek z jabłkami na gotowanie. Gotować jabłka na niedużym płomieniu pamiętając, by je od czasu do czasu zamieszać. Gdy woda z jabłek odparuje i jabłka uzyskają zadowalającą gładką konsystencję, zamienią się dość gęsty dżem zdjąć garnek z dżemem z ognia. Przelewać gotowy, gorący dżem do słoiczków. Słoiki z przelanym dżemem szczelnie zakręcać i odstawiać je do góry dnem i tak pozostawić je do momentu, aż wystygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 24.11.2014 12:15
O tak, domowy jest najlepszy :) Ja zawsze robię kilka wersji takiego dżemu (z cynamonem, goździkami, anyżem i co tam jeszcze wpadnie mi w ręce)...
agnieszka214 24.11.2014 09:52
nie ma jak domowy spsoób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak