Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z piekarnika Eli

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Udka z piekarnika z chrupiącą skórką. Przepis na klasyczny obiad.

Składniki:

udka kurczaka 5 sztuk
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
olej roślinny 5 łyżek
Kostka mięsna Kucharek 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z piekarnika Eli

Jak piec drób, żeby był soczysty i odchodził od kości? Drób lub dłuższe pieczenie, ale  w niższej temperaturze, czyli ok. 170 stopni. Udka należy najpierw przyprawić, potem krótko obsmażyć. Mięso przekładamy do formy i podlewamy bulionem. W początkowej fazie (około 60 minut), można piec pod przykryciem, a potem odkryć, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Cały czas warto podlewać mięso sosem.

Paprykę, czosnek, kucharka wymieszać i natrzeć tą mieszanką udka z obu stron. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 80 minut. Kostkę mięsną rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i polewać udka (gdy braknie bulionu-polewać wytworzonym sosem) co jakiś czas, żeby były soczyste. Udka wyjąć na półmisek. Sos zlać do rondla. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i chwilę pogotować. Smacznego!

Ja podałam udka z malutkimi kluskami śląskimi (przepis), konfiturą z borówek (przepis) i surówką z młodej kapusty 2 (przepis).

Pomysł na domowy obiadek - udka z piekarnika, które możesz podać z ziemniakami lub kluseczkami śląskimi. Polecam również inne przepisy na udka z kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna 08.03.2024 14:30
Jak długo piec te udka? Jest napisane że 30 minut, dalej, że 80. To chyba pomyłka?
tukidydes 05.04.2021 12:57
Dzien dobry. Udka piec pod przykrytym naczyniem żaroodpornym? z termoobiegiem czy zwykłe góra-dół wystarczy? na którym piętrze piekarnika? czy bulionem od razu po włożeniu polać czy odczekać?
Doradca Smaku 06.04.2021 18:59
Witaj, udka należy polewać bulionem w trakcie pieczenia, aby nie były suche. Jeśli chodzi o sposób pieczenia najlepiej będzie je piec bez przykrycia, na funkcji góra-dół, na środkowym poziomie piekarnika. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Wiesława1 25.04.2012 09:10
super
Magdalena80 31.03.2011 23:58
pyszne
ZEWA 20.08.2010 22:18
I ta chrupiąca skórka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak