Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jałowcowy jednogarnkowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kabanos jałowowy 200 g
cebula do smaku
czosnek ząbki 2 szt
pieczarki 100 g
papryka czerwona 1 szt
bulion 1 szklanka
ryż basmati 100 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jałowcowy jednogarnkowiec

Kroki postępowania

1
Odrobinę cebulki pokrojonej w kostkę i czosnek przeciśnięty podsmażamy na odrobinie tłuszczu.
Krok 1 - Jałowcowy jednogarnkowiec  foto
2
Dodajemy drobno pokrojone kabanosy.
Krok 2 - Jałowcowy jednogarnkowiec  foto
3
Dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę.
Kolory papryki są dowolne.
Krok 3 - Jałowcowy jednogarnkowiec  foto
4
Podlewamy bulionem. Wystarczy 1 - 1,5 szklanki.
Krok 4 - Jałowcowy jednogarnkowiec  foto
5
Dodajemy surowy ryż.
Krok 5 - Jałowcowy jednogarnkowiec  foto
6
Mieszamy i doprawiamy kucharkiem, pieprzem i majerankiem. Mieszamy ponownie i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez czas gotowania ryżu.
Krok 6 - Jałowcowy jednogarnkowiec  foto
7
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Krok 7 - Jałowcowy jednogarnkowiec  foto
8
Mieszamy wszystko dokładnie i sprawdzamy czy nie trzeba doprawić do smaku.
Krok 8 - Jałowcowy jednogarnkowiec  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak