Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańskie gołąbki z zieloną soczewicą
Twarde części usunąć delikatnie aby nie uszkodzić liści.
Środek kapusty poszatkować.
Farsz.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Podsmażyć razem na 2 łyżkach oleju.
Ryż opłukać i ugotować.
Soczewicę opłukać i również ugotować.
Cebulę, pieczarki, soczewicę, ryż i poszatkowaną kapustę połączyć. Dodać przyprawy i wymieszać.
Na liście kapusty nakładać farsz i zawijać gołąbki.
Na dużej patelni lub w rondlu rozpuścić masło, dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą lub bulionem warzywnym. Układać gołąbki, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Po około pól godziny odwrócić goląbki i dusić kolejne pól godziny lub do momentu aż kapusta zmięknie.
Smacznego :)