Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariańskie gołąbki z zieloną soczewicą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 głowka
pieczarki 30 dag
cebula 2 szt
soczewica 1 szkl
olej do smażenia
ryż basmati 200 g
sól
pieprz
tymianek
masło 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańskie gołąbki z zieloną soczewicą

Kapustę oczyścić, sparzyć we wrzątku oddzielając stopniowo liście.
Twarde części usunąć delikatnie aby nie uszkodzić liści.
Środek kapusty poszatkować.

Farsz.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Podsmażyć razem na 2 łyżkach oleju.
Ryż opłukać i ugotować.
Soczewicę opłukać i również ugotować.
Cebulę, pieczarki, soczewicę, ryż i poszatkowaną kapustę połączyć. Dodać przyprawy i wymieszać.
Na liście kapusty nakładać farsz i zawijać gołąbki.
Na dużej patelni lub w rondlu rozpuścić masło, dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą lub bulionem warzywnym. Układać gołąbki, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Po około pól godziny odwrócić goląbki i dusić kolejne pól godziny lub do momentu aż kapusta zmięknie.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

engie23 03.12.2014 09:00
pewnie są smaczne
Magula 03.12.2014 08:03
bardzo lubię gołąbki tradycyjne, ale takie również by mi smakowały
Megg 03.12.2014 06:30
Muszą być pyszne
Monika-twin 02.12.2014 22:15
Smaczny przepis.
gosia1988 02.12.2014 21:07
smaczne gołąbki
jasiek 02.12.2014 20:43
ciekawy farsz
wioleczka83 02.12.2014 20:32
uwielbiam takie gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak