Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z bakłażanem i mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cannelloni 2 opakowania
bakłażan 1 sztuka
cebula 1 sztuka
mięso mielone wieprzowe 500 gram
papryka czerwona 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 2 sztuki
bazylia świeża
sól i pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sok z cytryny
pestki dyni 1/4 szklanki
olej do smażenia
ser wędzony 8 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z bakłażanem i mięsem

Zaczynamy od pokrojenia bakłażanu w kostkę. Zalewamy go wodą z solą aby uniknąć posmaku goryczki. Zostawiamy na kilkanaście minut. Mięso podsmażamy na oleju lub smalcu. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę oraz dokładnie opłukanego bakłażana. Całość mieszamy i łączymy z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dodajemy do całości. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny oraz posiekaną bazylią i natką pietruszki. W gęsiarce lub innym wysokim naczyniu żaroodpornym ustawiamy pionowo makaron. Napełniamy go sosem, powinien być dość rzadki, aby makaron "naciągnął" odpowiednią ilość wody. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 30 -40 minut i 180 stopni. Po tym czasie układamy na wierzchu plastry sera i zapiekamy jeszcze około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak