Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa gwiazda

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g.
jajko 2
mleko 180 ml.
cukier 60 g.
masło 30 g.
drożdże 30 g.
nutella

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa gwiazda

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka. Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować.
Pierwszy placek posmarować nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem..
Krok 1 - Drożdżowa gwiazda foto
2
Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy.
Krok 2 - Drożdżowa gwiazda foto
3
Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd. Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami.
Krok 3 - Drożdżowa gwiazda foto
4
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (180 C) ok 20 minut.
Krok 4 - Drożdżowa gwiazda foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 02.12.2014 16:42
takie smaczne ciasta lubię zjeść
marcia7 01.12.2014 23:45
apetyczne smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak