Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ukryty w biszkopcie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 szt
mąka 1 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

SER

serek homogenizowany waniliowy 400 g
śmietana kremówka 330 ml
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

DODATKOWO

borówka amerykańska
galaretka niebieska

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ukryty w biszkopcie

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier i nadal ubijamy. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 1 - Sernik ukryty w biszkopcie foto
2
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Biszkopt pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160C.
Krok 2 - Sernik ukryty w biszkopcie foto
3
Jeszcze ciepły kroimy na pół i przekładamy do dwóch wysokich prostokątnych pojemników.
Krok 3 - Sernik ukryty w biszkopcie foto
4
Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie powoli do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany i nadal miksujemy, aż oba składniki dobrze się połączą. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i zostawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją w mikrofalówce i dodajemy do masy serowej. Energicznie mieszamy.
Krok 4 - Sernik ukryty w biszkopcie foto
5
Tak przygotowaną masę serową przekładamy do biszkoptów w pojemnikach.
Krok 5 - Sernik ukryty w biszkopcie foto
6
Na wierzchu sera układamy umyte i osuszone borówki. Serniki wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Krok 6 - Sernik ukryty w biszkopcie foto
7
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć, wówczas wylewamy ją na wierzch serników. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Krok 7 - Sernik ukryty w biszkopcie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 01.12.2014 15:28
Dobry pomysł.
Kluska_87 01.12.2014 15:10
takiego jeszcze nie jadłam
jola91 01.12.2014 11:13
Super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak