Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki z nadzieniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
margaryna 1 kostka
cukier 8 łyżek
jajko 2 sztuki
śmietana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
marmolada 1 słoik
cukier puder do posypania

Porada

Ja wykorzystałam domową marmoladę z jabłek.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki z nadzieniem

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, zrobić zagłębienie i wbić jajka, dodać cukier i margarynę i śmietanę.
Krok 1 - Kruche rogaliki z nadzieniem foto
2
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części.
Krok 2 - Kruche rogaliki z nadzieniem foto
3
Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić na 12 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładać po łyżeczce marmolady.
Krok 3 - Kruche rogaliki z nadzieniem foto
4
Zwinąć formując rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rogaliki. Na jedną blachę położyć 12 sztuk, aby ciasto miało miejsce wyrosnąć. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec ok. 20-30 min. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Kruche rogaliki z nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 17.12.2014 14:29
rogaliki wyglądają smakowicie
nogawkuchni 29.11.2014 19:43
Apetyczne i z pewnością pyszne rogaliki,oj zjadłoby się takich pyszności.
gabrysia123 29.11.2014 11:12
Lubię takie rogaliki.
Konczi 29.11.2014 09:58
śliczniutkie rogaliczki :) porywam do kawusi :)
Futka 29.11.2014 09:44
Przepyszne rogaliki :) Palce lizać :)
AgaS10 29.11.2014 09:26
dawno za mną chodzą takie rogaliki:)
gusia1000 29.11.2014 00:35
Tylko takie robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak