Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z masą makową i migdałową kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

margaryna 1 kostka
drożdże świeże 50 gram
mleko ciepłe 1/4 szklanki +trochę do posmarowania
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 3 szklanki
sól szczypta
jajko 2 sztuki

Masa makowa

mak 200 gram (mielonego)
mleko 200 ml
miód akacjowy 1 łyżka
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gram
cukier 100 gram
rodzynki garść

Kruszonka

masło
cukier puder
migdały siekane

Porada

Składniki kruszonki dobieramy indywidualnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z masą makową i migdałową kruszonką

Margarynę podgrzewamy tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna. Drożdże wkruszamy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia składników. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, wlewamy rozczyn drożdżowy i margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinę (dzięki temu ciasto nie tylko urośnie, ale będzie łatwiejsze w obróbce).
W tym czasie możemy przygotować masę makową oraz kruszonkę.

Masa makowa: mleko, miód, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową zagotowujemy, wsypujemy mak mielony i gotujemy tylko do spęcznienia.

Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i rozcieramy w palcach.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na porcje. Każdą porcję rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na szerszych brzegach trójkątów kładziemy łyżeczką wystudzoną masę makową i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoty kolor (zazwyczaj ok. 15 minut) w temperaturze 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak