Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki grahamki tradycyjne

5.0
(49)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl.
mąka pszenna pełnoziarnista 2 szkl.
drożdże suche 7 g
cukier kryształ 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
woda 300-350 ml
olej rzepakowy 2-3 łyżki
mąka pszenna do podsypywania

Porada

Każda z moich bułeczek po upieczeniu ważyła średnio 100g - wyszło mi 8 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki grahamki tradycyjne

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wsypać białą mąkę pszenną i mąkę graham, dodać sól, cukier i suche drożdże - wymieszać dokładnie mikserem.
Krok 1 - Bułki grahamki tradycyjne foto
2
Dolać wodę i krótko zmiksować do połączenia składników.
Krok 2 - Bułki grahamki tradycyjne foto
3
Dolać olej i szybciutko zmiksować ostatni raz.
Krok 3 - Bułki grahamki tradycyjne foto
4
Powstanie dość zwarte rwące się ciasto. Ugnieść je równą warstwą na dnie miski.
Krok 4 - Bułki grahamki tradycyjne foto
5
Miskę włożyć do sporej reklamówki tworząc nad ciastem kopułę i zakręcić szczelnie pod spodem.
Krok 5 - Bułki grahamki tradycyjne foto
6
Pozostawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin (ja pozostawiam na noc).
Krok 6 - Bułki grahamki tradycyjne foto
7
Wyrośnięte ciasto zagniatać kilka minut na blacie podsypanym białą mąką pszenną, aż przestanie się kleić.
Podzielić na 8-9 równych części i uformować bułeczki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7 - Bułki grahamki tradycyjne foto
8

Włożyć do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 200-220 stopni i piec ok.20-25 minut, aż nabiorą rumianego koloru i będą chrupiące.
Studzić na kratce.

Krok 8 - Bułki grahamki tradycyjne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paula.now 18.01.2024 17:40
Ile kalorii ma jedną bułka? Pozdrawiam
Karolina 23.07.2023 17:08
Nie wiem co zrobiłam źle- ciasto wieczorem pięknie wyrosło, a rano było oklapnięte, bardzo lekkie i nie sposób było go wyrobić :(
Kasia 28.03.2024 12:41
Wg. mnie, przerosło. Za długo wyrastało.
Doradca Smaku 24.07.2023 08:31
Po Twoim komentarzu trudno ocenić - ciasto reaguje na wiele czynników np. czas wyrastania, temperaturę otoczenia, a nawet naczynie, w którym wyrasta. Przykro mi, że nie wyszło, bo wielu użytkowników chwali sobie ten przepis.
Katerina111 02.03.2021 06:14
Dzień dobry Jak długo muszą wyrastać uformowane bułeczki przed włożeniem do piekarnika? Czy mają podwoić swoją objętość?
Doradca Smaku 02.03.2021 18:54
Witaj, po uformowaniu bułeczek należy je od razu włożyć do piekarnika. Nie trzeba już czekać aż podwoją swoją objętość. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Habibi 19.11.2014 11:08
Bułeczki są bardzo proste do przygotowania, a zarazem smaczne, no i wiemy, że upieczone zdrowo, bez zbędnych spulchniaczy i konserwantów :)
IKrakowianka 15.11.2014 20:19
zdrowe i pyszne!
gosia561 15.11.2014 20:08
muszę takie zrobić bo lubię
turkus3 15.11.2014 20:07
mniam - poproszę o 2 bułeczki na śniadanko :-)
WiedźmaZPolski 04.03.2024 15:52
To se zrób
fotoviderek 15.11.2014 18:14
Domowe grahamki uwielbiam :)
Christopher 15.11.2014 18:04
Zdrowe, pyszne bułeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak