Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z marchewką, cieciorką, fetą i kiełbasą
CIASTO:
Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto, odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy na wysypaną delikatnie mąką stolnicę i wałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kiełbasę kroimy w plasterki, ser feta w kostkę. Cieciorkę osączamy na sicie. Marchewkę obierakiem do jarzyn kroimy w cieniutkie, długie plasterki, przekładamy do miseczki, mieszamy z olejem i odrobiną soli. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koncentrat mieszamy dokładnie z ketchupem.
Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy cieciorkę, ser feta, plasterki marchewki i kiełbasę. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez około 30 minut.
Podajemy udekorowaną pomidorkami truskawkowymi i świeżym lubczykiem.