Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto sypane z malinami, czernicami i jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
kasza manna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1/2 kostki
jabłka 800 g
maliny świeże 220 g
czernice 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto sypane z malinami, czernicami i jabłkami

Jabłka mają być obrane i wydrążone w tej ilości, kasza manna nie błyskawiczna.

Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce. Blachę ( u mnie 24x40) wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy około 1/3 wymieszanych suchych składników i równo rozkładamy. Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę jabłek i rozkładamy tak by nie było „dziur”. Na jabłkach rozkładamy czernice. Następnie posypujemy po owocach częścią suchych składników i przykrywamy resztą jabłek, następnie rozkładamy maliny. Całość posypujemy pozostałą kaszą i na wierzu rozkładamy pościnaną na cienkie plasterki zimną margarynę (najlepiej prosto z lodówki). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 30 minut piekłam bez termoobiegu, później z nim). Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak