Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe Topielec

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szklanki
margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
drożdże 10 dag
jajko 3 sztuki
mleko 1 szklanka
aromat cytrynowy kilka kropli
powidła

Porada

To jedno z moich ulubionych ciast drożdżowych, ma wyjątkowy smak, ładnie trzyma świeżość - no i co najważniejsze - nie trzeba na nie długo czekać!

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe Topielec

Kroki postępowania

1
Do miseczki wlewamy lekko podgrzane mleko, rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe Topielec foto
2
Czekając na rozczyn, który wkrótce wybuja, rozpuszczamy w garnku margarynę i lekko studzimy.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe Topielec foto
3
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, ubite trzepaczką jaja, wyrośnięty rozczyn i rozpuszczoną margarynę.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe Topielec foto
4
Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Formujemy z ciasta kulę i wrzucamy ją do miski z letnią wodą.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe Topielec foto
5
Po kilku minutach ciasto wypłynie. Kiedy wyraźnie pójdzie w górę, wyjmujemy je ostrożnie na stolnicę.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe Topielec foto
6
Teraz dopiero dodajemy do ciasta cukier i kilka kropli aromatu cytrynowego, wszystko zagniatamy, podsypując mąką (ciasto jest mokre) i dzielimy na 2 części.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe Topielec foto
7
Rozwałkowujemy każdą część na prostokątne placki, smarujemy powidłami i zwijamy w rulon.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe Topielec foto
8
To samo robimy z drugim plackiem. Ja smaruję je różnymi powidłami, dzięki temu mam dwa ciasta o różnych smakach. Przekładamy ciasta do blaszek i pieczemy 50 min. w 170 st. C
Krok 8 - Ciasto drożdżowe Topielec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

izapozdro 15.11.2014 13:55
oryginalna nazwa :) a ciasto wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak