Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste bułki z pestkami dyni i słoneczniaka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

woda ciepła 225 ml
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
oliwa 4 łyżki
mąka pszenna 20 dag
mąka pełnoziarnista 30 dag
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 22 g
słonecznik łuskany 1/2 szklanka
pestki dyni 1/2 szklanka

do posmarowania

jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułki z pestkami dyni i słoneczniaka

Kroki postępowania

1
Ciasto na bułki możemy wykonać sami lub może za nas zrobić to robot.
Krok 1 - Pełnoziarniste bułki z pestkami dyni i słoneczniaka foto
2
Z drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn i łączymy go z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Zagniatamy ponownie.
Krok 2 - Pełnoziarniste bułki z pestkami dyni i słoneczniaka foto
3
Z ciasta formujemy bułeczki (około 12 sztuk) i przykrywamy ściereczką na około 20 minut. Wierzch bułek smarujemy rozmąconym jajkiem.
Krok 3 - Pełnoziarniste bułki z pestkami dyni i słoneczniaka foto
4
Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Pełnoziarniste bułki z pestkami dyni i słoneczniaka foto
5
Bułeczki studzimy, podajemy na śniadanie/kolację.
Krok 5 - Pełnoziarniste bułki z pestkami dyni i słoneczniaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak