Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z ananasem i kokosową posypką.
Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i nie przerywając ubijania po jednym żółtku. Mąkę tortową wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Piecz w tortownicy (28 cm) 30 minut w temperaturze 180*C.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki. Do rondla wlej trzy szklanki wody, dodaj sok z cytryny, cukier i jabłka. Ugotuj kompot, tak aby jabłka się nie rozgotowały. Ugotowane jabłka daj na sito, odsączone, rozdrobnij na mniejsze kawałki, dodaj pokrojony w kostkę ananas, wymieszaj.
Na trzech szklankach kompotu ugotuj dwa budynie. Zimny biszkopt posmaruj dżemem, wyłóż jabłka i zalej ugotowanym gorącym budyniem.
Posypka kokosowa:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier i kokos. Kokos podsmaż na złoty kolor i równomiernie rozprowadź na cieście. Ciasto wstaw do lodówki.
Smacznego