Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

mielona wołowina 1/2 kg
cukinia 25cm młoda
marchewka duża
jajko 1-2 szt.
otręby owsiane 3-4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
Czosnek suszony Prymat mała łyżeczka
kumin mielony
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

SOS pomidorowy

passata pomidorowa 750 ml
czosnek 1 ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cebula biała 1 mała
oregano
Rozmaryn suszony Prymat
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Zmielić wołowinę na dość drobnym sitku maszynki. Cukinię zetrzeć na największych oczkach tarki warzywnej.
Krok 1 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto
2
Marchewkę utrzeć na małych oczkach i dodać do mięsa z cukinią.
Krok 2 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto
3
Dosypać mieloną słodką, paprykę, czosnek granulowany, mielony imbir, pieprz, mielony kmin rzymski, łyżeczkę uniwersalnej przyprawy warzywnej.
Krok 3 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto
4
Dodać otręby owsiane i wyrabiać masę kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy, a warzywa lekko puszczą sok.
Krok 4 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto
5
Wbić całe jajko i wymieszać dokłądnie, a jeśli farsz jest zbyt suchy dodać drugie jajko.
Krok 5 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto
6
Farsz posypać niewielką ilością bułki tartej i wyrabiać dłonią, w razie konieczności dosypywać po trochę bułki.
Krok 6 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto
7
Przygotować prostokątne naczynie do zapiekania - na dno wylać niewielką ilość passaty pomidorowej zmiksowanej z posiekaną cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, ziołami oraz solą i cukrem. Rozprowadzić po całym dnie - w zależności od wielkości foremki będzie to ok.1/2-1 szkl. przecieru.
Krok 7 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto
8
Rurki makaronowe ciasno nadziewać przygotowaną masą - mnie najwygodniej nadziewa się palcami, ale można to zrobić również za pomocą małej płaskiej łyżeczki lub wąskiego widelca - gotowe układać na sosie pomidorowym.
Krok 8 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto
9
Kiedy cała foremka wypełniona jest cannelloni wylać na wierzch pozostałą passattę i jak najdokładniej rozprowadzić po całej powierzchni makaronu.
Krok 9 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto
10
Zapiekać 35-35 minut w gorącym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze ok.200*C.
Krok 10 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto
11
Gotowe cannelloni posypać mozzarellą porozrywaną palcami na mniejsze kawałki - wstawić do gorącego piekarnika jeszcze na 5 minut, aż ser się stopi.
Krok 11 - Cannelloni z wołowiną, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.11.2014 09:49
cannelloni to wbrew pozorom bardzo łatwe i dość szybkie danko :)
Sroczka 21.11.2014 15:04
Pyszne danie, zjadłabym.
mysza75 21.11.2014 12:20
Wczoraj też robiłam podobne, pysznie wygląda fajna wersja z marchewką
monikaT83 21.11.2014 11:47
bogactwo smaków.
Pietruszka 21.11.2014 11:20
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak