Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe z warzywami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki 70 dag
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
kostka rosołowa 1 szt
ziele angielskie 10 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
majeranek
śmietana 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku

Porada

Flaki wołowe podawać z pieczywem lub same

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe z warzywami

Kroki postępowania

1
Podgotowane flaki włożyć do zimnej wody zagotować, odcedzić, czynność tę powtórzyć przynajmniej 2-3 razy. Następnie gotować około 1,5-2 godziny.
Krok 1 - Flaki wołowe z warzywami  foto
2
Warzywa obrać i pokroić, włożyć do garnka.
Krok 2 - Flaki wołowe z warzywami  foto
3
Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, posiekaną cebulę, angielskie ziele.
Krok 3 - Flaki wołowe z warzywami  foto
4
Wsypać podgotowane flaki, wlać gorącą wodę, dodać majeranek, gotować do miękkości.
Krok 4 - Flaki wołowe z warzywami  foto
5
Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną wody i mieloną papryką,.
Krok 5 - Flaki wołowe z warzywami  foto
6
Połączyć z miękkimi flakami, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie.
Krok 6 - Flaki wołowe z warzywami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 19.11.2014 22:43
Lubię flaki.
Bernadeta1 19.11.2014 18:07
Dawno nie robiłam bo to takie pracochłonne jedzonko ale rodzinka lubi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak