Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na żeberkach z boczkiem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 50 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
kostka rosołowa 1 sztuka
boczek wędzony 30 dkg
oliwa 1 łyżka
ziemniaki 6 sztuk
kiełbasa biała 2 sztuk
przyprawa w płynie do smaku
jaja 3 sztuki
sól do smaku
zakwas na żur 1/2 l
czosnek 4 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na żeberkach z boczkiem

Kroki postępowania

1
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, zalać litrem wody. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem.
Krok 1 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
2
Boczek pokroić w kostkę.
Krok 2 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
3
Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać do żuru. Dodać pokrojony w plastry czosnek.
Krok 3 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
4
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
5
Kiedy żeberka zmiękną dodać ziemniaczki wraz z kiełbaską. Kiedy kiełbaska się ugotuje wyjąć ją i pokroić.
Krok 5 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
6
Jajka ugotować w osolonej wodzie. Kiedy wszystko będzie miękkie do wywaru dodać żur. Zagotować. Doprawić do smaku.
Krok 6 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
7
Podawać na gorąco z kawałkami kiełbasy i jajkiem.
Krok 7 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak