Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 4 sztuki
piersi z kaczki 2 sztuki
udka z kaczki 2 sztuki
filet z indyka 400 gram
wątróbka drobiowa 500 gram
chałka 1 sztuka
jajko 3 sztuki
zioła do smaku
marchewka 4 sztuki
seler kawałek
cebula 1 sztuka
por 1 sztuka
mleko 1 szklanka
sól i pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy

W garnku gotujemy ok 3 litrów wody , do gorącej dodajemy opłukane mięso, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem po 40 minutach dodajemy obrane warzywa ,gotujemy do miękkości. Odcedzamy rosół, mięso i warzywa studzimy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wątróbkę i również studzimy. Następnie mięso mielimy z warzywami i wątróbką , do zmielonej masy dodajemy odciśniętą chałkę , wcześniej namoczoną w mleku, szklankę wywaru , zioła , jajka i doprawimy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy do foremek dobrze uklepując. Pieczemy ok 60 minut w 190 stopniach . Foremki z pasztetem dobrze jest włożyć do większej formy i na dno wlać gorącą wodę , dzięki temu pasztet nie będzie suchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.11.2014 00:43
domowy jest najlepszy
ben-ka 06.11.2014 09:34
Bardzo lubię swojskie pasztety....
moniczka1 05.11.2014 22:31
świetny pasztet
IlonaAlbertos 05.11.2014 22:08
Lubię takie domowe pasztety.
V_kuchareczka 05.11.2014 22:07
pyszny pasztecik
marcia7 05.11.2014 21:49
doskonały pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak