Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z maślanką i jabłkami

5.0
(104)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
maślanka 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jabłka 3 sztuki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki

Kruszonka

masło 10 dag
cukier puder 0,5 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z maślanką i jabłkami

Kroki postępowania

1
Jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, wlewamy olej i cały czas miksując dodajemy na przemian część maślanki i część przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy o wym. 36 x 25cm (lub zbliżonej). Jabłka kroimy na małe kawałki, delikatnie słodzimy (jeśli zajdzie taka potrzeba), dodajemy cynamon i wszystko mieszamy. Przekładamy jabłka na ciasto.
Krok 1 - Ciasto z maślanką i jabłkami foto
2
Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą i delikatnie zagniatamy. Teraz rozsypujemy kruszonkę na jabłka.
Krok 2 - Ciasto z maślanką i jabłkami foto
3
Ciasto pieczemy 1 godz. w 170 stopniach C lub do suchego patyczka (w zależności od piekarnika).
Krok 3 - Ciasto z maślanką i jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ola 12.11.2022 00:23
ja musiałam popelnic jakis błąd. wyszedł mi zakalec! nie wiem jakim cudem, może za dużo jabłek
Doradca Smaku 29.06.2023 14:05
Może kolejnym razem się uda! :) Powodzenia!
Renata 28.06.2023 23:18
Następnym razem włącz termoobieg 165 st i piecz przez 30min. Bez termoobiegu zawsze wychodzi zakalec.
Doradca Smaku 14.11.2022 08:17
Jest to niestety możliwe, następnym razem wybierz mniejsze jabłka
kloruś 06.11.2014 14:45
ależ wygląda apetycznie!
dodi 06.11.2014 14:05
muszę zrobić
ania2610 05.11.2014 18:25
Maślanka nadaje fajny smak ciastu, można je piec też z innymi owocami, pyszne jest z rabarbarem
mirosława4 05.11.2014 17:53
polecam jest smaczne
monikalangier 05.11.2014 17:45
ciekawy pomysł z maślanką
Wiesława1 05.11.2014 17:38
lubię to ciasto
Katarzyna59 05.11.2014 17:24
uwialbiam takie ciasta
kasia.s 05.11.2014 16:35
Moje smaki :) Uwielbiam takie połączenia:)
Konczi 05.11.2014 16:05
Pyszne ciacho
halina17 05.11.2014 16:02
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak