Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne kluski z makiem i orzechami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kluski z makiem i bakaliami, to często przyrządzana potrawa wigilijna w całej Polsce. Jedni uwielbiają - drudzy wzbraniają. Mój przepis na tradycyjne kluski z dodatkiem bakalii jest bardzo prosty i szybki, a do tego efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Składniki

ziemniaki 500 g
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 szt
sól
masło 50 g
mak 45 g
rodzynki 60 g
orzechy włoskie 60 g
cukier 2-3 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne kluski z makiem i orzechami

1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie ugnieść.

2. Dodać mąkę, jajko i sól i zagnieść ciasto. Uformować wałeczki o średnicy około 2 cm i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.

3. Masło roztopić, dodać mak, orzechy, rodzynki i cukier (zamiennikiem cukru może być miód). Połączyć z odcedzonymi kluskami. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 26.11.2014 17:00
bardzo dobre
Christopher 11.11.2014 11:40
Coś dla mojej Żony i Synowej. Uwielbiają łazanki z makiem i bakaliami.
Magula 11.11.2014 10:24
mniam lubię takie kluseczki
Sroczka 11.11.2014 10:21
Wyglądają przepysznie, zjadłabym kilka.
gosia1988 11.11.2014 09:45
zapachniało świętami :) muszą być pyszne
Wiktoria29 11.11.2014 09:36
super zapowiedź świąt, aż nabrałam ochoty na takie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak