Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks cytrusowo-migdalowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 15 g
jajko 3 szt
mąka pszenna 160 g
migdały siekane 50 g
skórka pomarańczowa kandyzowana 180 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mleko 3,2% 100 ml
amaretto 50 ml
płatki migdałowe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Keks cytrusowo-migdalowy

Masło ucieramy z cukrem i cukrami a następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy jajka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, szczyptę soli i posiekane migdały. Skórki cytrynowe mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i amaretto. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch płatkami migdałów. Pieczemy w 160°C przez ok. 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 11.11.2014 10:08
Uwielbiam keksa, cytrynowy musi być przepyszny.
wyattearp 10.11.2014 19:05
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak