Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsa mielonego i z ugotowanych ziemniaków.

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 7 sztuk
mięso mielone 500 g
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
masło 1 łyżka
mleko 3 łyżki
olej
ser żółty
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
kminek Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsa mielonego i z ugotowanych ziemniaków.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i nastawić je na gotowanie w wodzie z dodatkiem soli. Gdy ziemniaki się gotują to cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę z czosnkiem. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać mielone mięso i podsmażać całość na niedużym płomieniu od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, gdy się podsmaży dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz po szczypcie kminku, ziół prowansalskich i słodkiej mielonej papryki. Mięso z dodatkiem koncentratu i przypraw zamieszać i podsmażać jeszcze jedynie przez chwilę doprawiając całość na koniec solą i pieprzem do smaku.
Krok 1 - Zapiekanka z mięsa mielonego i z ugotowanych ziemniaków. foto
2
Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną oleju. Na spód naczynia wyłożyć podsmażone mielone mięso. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc za pomocą tłuczka z masłem i z mlekiem. Doprawić utłuczone ziemniaki pieprzem, granulowanym czosnkiem i odrobiną soli do smaku. Na ułożone w naczyniu mięso mielone wyłożyć utłuczone i doprawione ziemniaki.
Krok 2 - Zapiekanka z mięsa mielonego i z ugotowanych ziemniaków. foto
3
Wyrównać ziemniaki i przykryć je żółtym serem (ja użyłam sera żółtego - edamskiego w plastrach, wykorzystałam około 80g sera, ale można wykorzystać dowolny ser i zetrzeć go na wierzch zapiekanki na tarce). Zapiekankę przykrytą żółtym serem przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ją przez kilkanaście minut, aż ser się rozpuści i reszta składników podgrzeje (potrwa to około 15 - 20 minut).
Krok 3 - Zapiekanka z mięsa mielonego i z ugotowanych ziemniaków. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 17.12.2014 14:30
chętnie zajrzałabym pod tą "kołderkę"
paula99926 15.11.2014 17:26
ciekawa jestem smaku :)
adelajda 10.11.2014 18:55
Zapiekanki to ja lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak