Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane cannelloni

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron rurki 12 szt
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
czosnek 1 ząbek
papryczka chili 1/2 szt
żółty ser starty 3 łyżki
sól do smaku
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej do smażenia

Sos

pomidory krojone z puszki 1 szt
papryczka chili 1/2 szt
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 1/2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
parmezan starty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane cannelloni

Mięso zmielić. Oczyszczoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj warzywa, papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż mielone mięso, całość podsmaż aż mięso ładnie zbrązowieje.
Dopraw solą, pieprzem i ew. ulubionymi ziołami (np. bazylia, zioła prowansalskie) Dodaj trzy łyżki startego żółtego sera.
Farsz pozostaw do wystygnięcia.
Rurki cannelloni napełnij mięsnym farszem, ciasno ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, marchew, (dusimy 2-3 minuty) Dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną papryczkę chili i zmiksowane pomidory z puszki. Dodajemy bulion warzywny aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu. Sos doprawiamy słodką papryką, pieprzem, solą. Przygotowane makaronowe rurki zalać sosem tak, aby rurki były dokładnie przykryte ( odsłonięte wyschną i stwardnieją) Naczynie przykrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy w piekarniku 35-40 minut w temperaturze 180*C.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem a przed podanie ulubionymi świeżymi ziołami lub pietruszką.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 08.12.2014 17:49
pyszne danie
Jagódka77 27.11.2014 13:11
dawno nie robiłam, trzeba je uwzględnić w planach na przyszły tydzień
adelajda 20.11.2014 15:18
Smaczny obiadek :)
Dorian 11.11.2014 18:06
pyszne danie
Kejti 11.11.2014 14:55
Czuję się zaproszona :-)
gusia1000 10.11.2014 20:40
Super danie z reklamy tygodnia włoskiego z Biedronki.
berys18 10.11.2014 09:10
super jedzonko
cukiereczek 10.11.2014 08:08
apetyczne danie
barbara11561 09.11.2014 20:27
pyszne danie;)
Alex_M 09.11.2014 19:44
smakowite danie :)
jola91 09.11.2014 19:08
Kuszące :)
gosia56 09.11.2014 17:55
Ależ pysznie i kolorowo u Ciebie;)
Marta Ryżek-Kalkowska 09.11.2014 17:30
jak tutaj smacznie :)
Megg 09.11.2014 17:11
pysznie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak