Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab duszony w sosie własnym

5.0
(154)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Schab duszony w sosie to jedno z tych dań, które zachwycają delikatnością i kruchością mięsa wzbogaconego dodatkiem sosu własnego. To świetny pomysł na obiad, który pokochają wszyscy domownicy.

Składniki:

cebula biała 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
por 10 cm
schab 12 plastrów
olej rzepakowy
masło 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 łyżki
ziele angielskie 2 sztuki
suszone pomidory z czosnkiem 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
sól i pieprz . do smaku
śmietana 30% 50 ml
mąka pszenna 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony w sosie własnym

Schab duszony na wolnym ogniu w aromatyczny sosie, który przygotowany jest na bazie wody i soku mięsa, to pyszna propozycja obiadowa. Dodatek aromatycznych przypraw czyni danie bogatym i niezwykle ciekawym w smaku. Schab duszony w trakcie smażenia, a raczej gotowania na wolnym ogniu, nabiera miękkości, a sos wchłania smak mięsa tworząc niezwykle ciekawą kompozycję smaków.

Przepis na schab duszony:

Kroki postępowania

1

Cebule i pora oczyścić, pokroić w kostkę. Wrzucić z masłem do rondla, zeszklić. Odłożyć na bok.

Krok 1 - Schab duszony w sosie własnym foto
2

Schab umyć, osuszyć, rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Krok 2 - Schab duszony w sosie własnym foto
3
Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3 - Schab duszony w sosie własnym foto
4

Do rondla włożyć schab, cebulę z porem. Wlać wody tak aby przykrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i dusić do miękkości mięsa.

Krok 4 - Schab duszony w sosie własnym foto
5

Mięso wyjąć na bok, śmietanę rozmieszać z mąką i niewielką ilością wody, wlać do rondla. Zagotować. Doprawić jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem.

Krok 5 - Schab duszony w sosie własnym foto
6

Mięso w sosie podawać z ziemniakami i surówką
Krok 6 - Schab duszony w sosie własnym foto

Schab duszony w sosie własnym, to klasyczny polski obiad, szczególnie jak mięso z sosem zestawi się z ziemniaczanym puree oraz ulubioną surówką. Więcej przepisów na schab duszony i nie tylko znajdziecie w serwisie Doradca Smaku, a oto kilka propozycji: 

Schab suszony dojrzewający w przyprawach

Roladki schabowe w sosie

Schab w sosie własnym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 12.11.2014 12:01
idealny na obiad
gosiag 08.11.2014 19:57
obiadek super
Bernadeta1 08.11.2014 17:49
smaczne obiadek
ice cubes 08.11.2014 15:43
Dobry obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak