Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony w sosie własnym
Schab duszony na wolnym ogniu w aromatyczny sosie, który przygotowany jest na bazie wody i soku mięsa, to pyszna propozycja obiadowa. Dodatek aromatycznych przypraw czyni danie bogatym i niezwykle ciekawym w smaku. Schab duszony w trakcie smażenia, a raczej gotowania na wolnym ogniu, nabiera miękkości, a sos wchłania smak mięsa tworząc niezwykle ciekawą kompozycję smaków.
Przepis na schab duszony:
Kroki postępowania
Cebule i pora oczyścić, pokroić w kostkę. Wrzucić z masłem do rondla, zeszklić. Odłożyć na bok.
Schab umyć, osuszyć, rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa.
Do rondla włożyć schab, cebulę z porem. Wlać wody tak aby przykrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i dusić do miękkości mięsa.
Mięso wyjąć na bok, śmietanę rozmieszać z mąką i niewielką ilością wody, wlać do rondla. Zagotować. Doprawić jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem.
Mięso w sosie podawać z ziemniakami i surówką