Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dania główne Przepis na: Pierogi z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 400 g
jajko
sól
gorąca woda 250 ml

Farsz

kapusta kiszona 750 g
grzyby suszone 60 g
cebula
masło 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Dania główne Przepis na: Pierogi z kapustą i grzybami

Grzyby moczymy 2 godziny 2 szklance wody. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie kapustę odcedzamy i siekamy. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w piórka ,zrumieniamy na 2 łyżkach masła i razem z grzybami mielimy (na średnich oczkach) na patelni roztapiamy pozostałe masło ,dodajemy kapustę i zmielone grzyby ,podsmażamy około 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanego farszu robimy kulki.

Ciasto

W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak