Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki z boczkiem w sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 6 sztuk
wędzony boczek 15 dkg
olej do smażenia
przyprawa uniwersalna ziołowa 1 łyżeczka
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
cebula 1 sztuka
kostka mięsna 1 sztuka
mąka pszenna 2 czubate łyżki
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Pałki z boczkiem w sosie

Kroki postępowania

1
Z pałek usunąć skórę.
Krok 1 - Pałki z boczkiem w sosie foto
2
Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju (jak boczek jest tłusty, olej można pominąć).
Krok 2 - Pałki z boczkiem w sosie foto
3
Do boczku dodać mięso, oprószyć je solą, posypać przyprawami i ziołami. Mięso mocno zrumienić.
Krok 3 - Pałki z boczkiem w sosie foto
4
Do mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją.
Krok 4 - Pałki z boczkiem w sosie foto
5
Wlać 3 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 35-40 minut.
Krok 5 - Pałki z boczkiem w sosie foto
6
Mąkę dokładnie rozmieszać z 1 szklanką zimnej wody.
Krok 6 - Pałki z boczkiem w sosie foto
7
Zagęścić nią sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 7 - Pałki z boczkiem w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak