Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z dyni pomarańczowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
galaretka pomarańczowa 1
Imbir mielony Prymat
cynamon Prymat
cukier waniliowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni pomarańczowy

Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z nieprzywierającym dnem i podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy dynia będzie już miękka zmiksować na gładką masę. Do gorącej wsypać galaretkę pomarańczową. Ja podzieliłam na tym etapie zmiksowaną masę. Do jednej części dodałam cynamon i imbir a do drugiej cukier z wanilią . Gorący dżem nakładać do wyparzonych i osuszonych słoików. Po zakręceniu odstawić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 29.10.2014 09:51
pyszny dzem ;)
Wiktoria29 29.10.2014 09:49
bardzo smacznie wygląda,
Wacław 29.10.2014 09:22
ładny ma kolorek i na pewno smaczny !
Habibi 29.10.2014 08:58
Pięknie wygląda, uwielbiam ten kolor :)) Również robię taki dżemik (choć nieco inaczej), ale sądzę, że smak pomarańczowy pasuje do dyni idealnie, podobnie jak imbir i cynamon :) Ja dodaję też kardamon i czasami goździki.
Ola1984 29.10.2014 06:53
Fajny, pomarańczowy dżemik :)
ice cubes 29.10.2014 00:21
lubię takie dżemy :)
Kuchenka 28.10.2014 22:04
konsystencja wygląda bardzo zachęcająco ;)
Konczi 28.10.2014 21:50
Bardzo lubię taki dżemik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak