Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1 kostka
mąka tortowa 3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 5 łyżek
żółtko jajek 5 sztuk
kakao 2 łyżki

Masa budyniowa

białko 5 sztuk
cukier puder 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
budyń czekoladowy 2 opakowania
olej 120 ml

Masa kokosowa

białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka

Dodatkowo

jabłka 3 sztuki
cytryna 1/3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem

Kroki postępowania

1
CIASTO: Margarynę przełożyć do miski. Dodać do niej żółtka, cukier puder, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 1 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
2
Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Krok 2 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
3
Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Z każdej części ciasta uformować wałek, włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
Krok 3 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
4
Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć w natłuszczonej i posypanej mąką foremce (23x36 cm). Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut, następnie je przestudzić.
Krok 4 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
5
MASA BYDYNIOWA: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do nich cukier i cukier puder. Cały czas ubijać.
Krok 5 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
6
Wsypać proszek budyniowy nie przerywając ubijania. Na koniec powoli dolewać olej. Ubijać, aż wszystko się połączy.
Krok 6 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
7
Masę rozłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać powierzchnię.
Krok 7 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
8
MASA KOKOSOWA: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do niej cukier, cały czas ubijać.
Krok 8 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
9
Na koniec dosypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę na chwilę odłożyć.
Krok 9 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
10
Z cytryny wycisnąć sok.
Krok 10 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
11
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki, polać sokiem z cytryny.
Krok 11 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
12
Kawałki jabłek ułożyć na budyniowej masie.
Krok 12 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
13
Na jabłkach rozłożyć przygotowaną masę kokosową, wyrównać powierzchnię.
Krok 13 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
14
Pozostałą część ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na kokosowej masie.
Krok 14 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto
15
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50 - 60 minut. (Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.
Krok 15 - Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.01.2015 09:28
pyszne ciacho :)
msmariusz 28.10.2014 22:42
super apetyczne
halina17 28.10.2014 18:48
Dobre ciasto.
everay 28.10.2014 15:20
mniam, pięknie wygląda :)
monika141 28.10.2014 12:36
Fajne ciasto
marenka 28.10.2014 11:54
Super to ciasteczko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak