Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z sarny

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z sany 1 sztuka
Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat 1 paczka
cząber 1 łyżka
Owoc jałowca cały Prymat 2 łyżki
wino czerwone 300 ml
olej 1 szklanka
masło 100 gram
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Mięso smażymy zawsze tak długo ile mięso ważyło w przeliczeniu na 1kg mięsa smażymy 1 godzinę, 2kg mięsa 2 godziny.

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z sarny

Kroki postępowania

1
Mięso z sarny obficie nacieramy wszystkimi przyprawami , polewamy olejem i nadal wcieramy przyprawy. Nakłuwamy mięso w kilku miejscach i pozostawiamy w zamkniętym pojemniku przez 24 godziny w lodówce. Przynajmniej 3 razy musimy powtórzyć w tym czasie nacieranie mięsa sokami powstałym z marynaty. Następnie wkładamy nasze mięso do żeliwnej brytfanny i opiekamy z każdej strony na oleju z dodatkiem masła. W między czasie podlewamy nasze mięso wodą i winem.
Krok 1 - Udziec z sarny foto
2
Smażymy przynajmniej przez 2 godziny. Mięso musimy lekko przypiec aby wydobyć aromat do sosu i uzyskamy piękną skórkę.
Krok 2 - Udziec z sarny foto
3
Po usmażeniu wykładamy na półmisek i podajemy najlepiej z konfitura z żurawiny.
Krok 3 - Udziec z sarny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak