Przepis i sposób przygotowania na: Słodka tarta z jabłkami i kruszonką
Szukacie przepisu na sprawdzoną tarte z jabłkami? Zerknijcie poniżej:
- dokładnie opisany sposób przygotowania,
- idealnie dobrane składniki,
- pyszne ciasto gwarantowane.
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy do połączenia się. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wkładamy do lodówki na godzinę.
2. W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy je na ćwiartki, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Doprawiamy je cynamonem i cukrem do smaku. Posypujemy kaszą manną i mieszamy.
3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą 25 cm formę do tarty. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
4. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Następnie wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Powstałą kruszonką posypujemy wierzch tarty.
5. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut na funkcji termoobiegu, aż kruszonka się zarumieni.
6. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.