Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka tarta z jabłkami i kruszonką

5.0
(555)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tarta z jabłkami i kruszonką - ciasto idealne na każdą porę roku czy święta. Pyszne ciasto pachnące jabłkami, cynamonem - kruche i delikatne. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Klasyk polskiej kuchni.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 250 gramów
masło 125 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 50 gramów
kwaśna śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Nadzienie:

jabłka 4-5 sztuki
Cynamon mielony Prymat do smaku
cukier do smaku
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodka tarta z jabłkami i kruszonką

Szukacie przepisu na sprawdzoną tarte z jabłkami? Zerknijcie poniżej:

- dokładnie opisany sposób przygotowania, 

- idealnie dobrane składniki, 

- pyszne ciasto gwarantowane.

1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy do połączenia się.  1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wkładamy do lodówki na godzinę.

2. W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy je na ćwiartki, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Doprawiamy je cynamonem i cukrem do smaku. Posypujemy kaszą manną i mieszamy.

3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą 25 cm formę do tarty. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

4. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Następnie wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Powstałą kruszonką posypujemy wierzch tarty.

5. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut na funkcji termoobiegu, aż kruszonka się zarumieni.

6. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Prostota zawsze się obroni! Tak jest w przypadku tego ciasta. Tarta z jabłkami i kruszonką chociaż jest banalnie łatwym ciastem, zawsze wychodzi i nie jest skomplikowana to i tak za każdym razem podana gościom i domownikom "zbiera" same komplementy. Wcale nas to nie dziwi, bo to ciacho jest rewelacyjne. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mkn 16.10.2023 20:57
Petarda, polecam, zjedliśmy ją w jeden dzień
Aneta 11.03.2023 19:04
Z przepisu wychodzi znakomita, robi się szybko i łatwo, czuć że to domowe ciasto:-)
Doradca Smaku 29.08.2023 08:30
Aga, określenia "do smaku" zwykle używamy gdy składnik można stosować wg uznania, gustów, smaku. Jeśli lubisz bardziej korzenny smak warto wsypać więcej cynamonu. Podobnie jest z cukrem. :)
AGA 28.08.2023 18:26
Co oznacza cukier i cynamon do smaku w tym przypadku? antonówki bardzo kwaśne a robimy pierwszy raz. ;)
Wormag 11.02.2023 18:48
Zrobiłam ją Bardzo smaczna. Polecam ps. Nie piekłam spodu osobno. Na początku piekłam 12min w 200 stopniach później zmniejszyłam na 180 stopni
Doradca Smaku 13.02.2023 14:22
Cieszę się, że smakowało :) Dziękuję też za podzielenie się swoim sposobem na pieczenie!
Jagódka77 12.03.2016 12:58
lubię tarty z jablkami
Ada-Gaba 03.02.2015 22:11
moja ulubiona
Seba 23.01.2015 16:23
bardzo dobre
Motorek 21.12.2014 15:01
Na pewno pyszna
gacopierz23 11.12.2014 21:06
lubię tarte z jabłkami
Klausia 07.11.2014 21:49
moje ulubione :)
iziona 04.11.2014 14:55
Uwielbiam takie desery
wyattearp 02.11.2014 19:12
super ciasto !!!
Mniam 02.11.2014 17:36
To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
Czyki 02.11.2014 16:38
Smaczna już się częstuję :)
noninka77 02.11.2014 15:59
Ulubione ciacho mojego męża :)
Renata9 02.11.2014 15:03
bardzo smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak