Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą, grzybami i golonką

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 6 szk typ 650
gorąca woda 3 szk
olej 2 łyżka
sól 1/2 łyżeczka

Farsz

grzyby suszone 2 garść
golonka wieprzowa 500 g ugotowana
kapusta kiszona 600 g
cebula 1
olej 3 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą, grzybami i golonką

Kroki postępowania

1
FARSZ :
Grzyby zalać w garnku ciepłą wodą i moczyć a potem ugotować.
Odcedzić i ostudzone posiekać.
Kapustę ugotować w garnku z wodą, wystudzić, odcedzić i drobno pokroić.
Mięso z golonki także pokroić a cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na odrobinie oleju.
Krok 1 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
2
Wszystkie składniki farszu przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz.
Krok 2 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
3

CIASTO :
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać i zrobić dołek.
Gorącą wodę wymieszać z olejem i wlewając ją mieszać z mąką.
Potem wyjąć połączone składniki na blat roboczy lub stolnicę i wyrobić ciasto.
Krok 3 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
4
Ciasto pierogowe dzielić na porcje, cienko wałkować w miarę potrzeby podsypywać mąką i wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ).
Krok 4 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
5
Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu ( u mnie mniejsza łyżka do lodów ) i zlepiać pierogi.
Krok 5 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
6
Gotowe układać na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały.
Krok 6 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
7
W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić ją, znów zagotować i wkładać pierogi partiami.

Krok 7 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
8
Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut a potem wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
Pierogi podawać na gorąco z surówką i np. podsmażonym boczkiem wędzonym.
Krok 8 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 02.11.2014 08:16
takich jeszcze nie robiłam ! ale zapewne smaczne, a niedługo będziemy robić na święta
Katarzyna59 01.11.2014 21:04
smakowity farsz
Noruas 01.11.2014 21:04
moje ulubione!
Malinka 01.11.2014 20:47
Chętnie bym skosztowała takich pierogów, wyglądają bardzo apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak