Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym z migdałami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 250 g
mąka pszenna typ 450 600 g
żółtko jajek 3 szt
wanilia 1/2 szt
cukier puder 1/2 szkl
miód spadziowy 1 łyżka

NADZIENIE ;

jabłka 1 i 1/2 kg obranych już i bez gniazd
gruszki 3 szt
cynamon 1 łyżeczka
płatki migdałowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym z migdałami

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Z podanych składników szybko zarabiamy ciasto, wanilię należy przekroić i nożem wyciągnąć ziarenka i je tylko dodać do ciasta, to dla tych którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki, ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h lub dłużej.

Krok 1 - Ciasto kruche z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym z migdałami  foto
2
Ciasto dzielimy na pół jedną część zamrażamy.

Foremkę o śred, ok 27cm wylepiamy jedną częścią ciasta, boki ok 3cm również, by nam nadzienie zostało na miejscu, soki również.
Ciasto osypujemy pokruszonymi migdałami połową i cynamonem.
Krok 2 - Ciasto kruche z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym z migdałami  foto
3
NADZIENIE:

Obrane jabłka kroimy na kawałki, gruszki tak samo, wkładamy do garnka i przesmażamy do odparowania soków, mieszamy co jakiś czas, studzimy i zimne wykładamy na ciasto, znów osypujemy migdałami i cynamonem.
Krok 3 - Ciasto kruche z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym z migdałami  foto
4
Na jabłka ścieramy na tarce do jarzyn zamrożoną część ciasta, jeśli nie chcecie to możecie je po prostu rozwałkować, ale tak jest ładniej.
Krok 4 - Ciasto kruche z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym z migdałami  foto
5
Ponieważ piekłam ciasto na święto 1.listopada, postanowiłam zrobić dekorację nawiązującą do halloween, z części ciasta zrobiłam wzór dyni i połozyłam na wierzchu, tak samo można udekorować serduszkami, gwiazdkami ...
Krok 5 - Ciasto kruche z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym z migdałami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 01.11.2014 17:56
Pyszota :)
Wiktoria29 01.11.2014 16:04
bardzo dobre, ciekawa dekoracja tylko za bardzo cukrem posypana
cukiereczek 01.11.2014 15:53
domowe,super ciasto
Renata9 01.11.2014 15:38
bardzo smaczne ciacho
Zdzisław 01.11.2014 14:16
dla mnie słodkości są takie pyszne
Krystyna32 01.11.2014 14:04
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak