Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kawowo-pomarańczowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 7 sztuk
mąka pszenna 1 sztuka
orzechy laskowe 5 dag
kawa 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa kawowa

budyń śmietankowy 1 sztuki
mleko 3,2% 1/2 litra
masło lub margaryna 15 dag
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
kawa 2 łyżki

Masa pomarańczowa

śmietana 30% 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
sok pomarańczowy 1 szklanki
cukier puder 3 łyżki

Poncz

woda letnia 1 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
rum 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka

Dekoracja

czekolada deserowa
pomarańcza

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowo-pomarańczowy

Ciasto: Orzechy laskowe zmielić .Białka jaj ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka,delikatnie wymieszać aby piana nie opadła. Mąkę pszenną wymieszać z orzechami,kawą oraz proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodawać do masy jajecznej mieszając na najniższych obrotach mikserem. Tak przygotowane ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 27cm,włożyć do piekarnika i piec 40 minut w temp 160*c. Po wyjęciu i wystudzeniu przekroić poprzecznie na trzy części. Ciasto najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed przełożeniem mas,wtedy kroi się idealnie.
2.
Masa kawowa: Na mleku gotujemy budyń,zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu,ucieramy krem pod koniec wsypujemy kawę i wlewamy sok z cytryny dodajemy żółtko miksujemy ponownie do połączenia składników.
3.
Masa pomarańczowa: Żelatynę wsypać do kubeczka zalać 4 łyżkami soku z pomarańczy zostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści.Dolać resztę soku pomarańczowego i wymieszać wszystko razem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając puder,wlewamy cienkim strumieniem sok pomarańczowy z żelatyną i dokładnie mieszamy.
4.
Poncz: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z pudrem rumem i sokiem z cytryny lub limonki.
5.
Przełożenie: Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem smarujemy kremem kawowym przykrywamy drugim blatem nasączamy i rozsmarowujemy połową kremu pomarańczowego,przykrywamy trzecim blatem rozsmarowujemy kremem wierzch i boki resztą kremu robimy dekorację ,posypujemy startą gorzką czekoladą układamy plasterki świeżej pomarańczy,boki obsypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 09.08.2016 07:36
pyszny torcik
Grazyna0211 02.06.2016 10:21
świetny tort
Agata3 01.11.2014 15:55
fenomenalny, jak z cukierni :)
2milutka 01.11.2014 15:07
Dziękuję za miłe komentarze!
luna76 01.11.2014 12:57
jak z kawą to zabieram do siebie :D
inka2012 01.11.2014 10:33
fantastycznie wygląda!
adelajda 01.11.2014 09:45
Moje smaki ma ten torcik :)
jasiek 01.11.2014 03:28
przepyszny torcik
Iwusia 31.10.2014 22:44
piękny torcik :)
Christopher 31.10.2014 22:22
Pyszny tort.
gosia1988 31.10.2014 22:12
piękny tort
Janina 31.10.2014 22:04
Świetny torcik;)
Ada-Gaba 31.10.2014 21:44
zapowiada się przepyszny torcik
barbara11561 31.10.2014 21:12
pyszniutki torcik:)
Megg 31.10.2014 20:58
rewelacyjny torcik
halina17 31.10.2014 20:34
Apetycznie wygląda.
Renata9 31.10.2014 20:24
piękny i smaczny torcik
Krzysztof15 31.10.2014 20:04
pyszny torcik
Aleksandra/Olcia 31.10.2014 19:29
fajne połączenie
marenka 31.10.2014 18:58
Smakowicie wygląda ten torcik;)
V_kuchareczka 31.10.2014 18:54
piękny tort
mirosława4 31.10.2014 18:18
szkoda że nie można się poczęstować :)
aginaa 31.10.2014 18:16
ale musi to byc pyszne
Pietruszka 31.10.2014 17:54
cudny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak