Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szare kluski z żytnią mąką

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1,8 kilogram
jajko 4 sztuka
mąka żytnia 10 łyżka
mąka tortowa 2,5 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczka

DO PODANIA

cebula
masło
olej

Porada

*wagę ziemniaków podałam już obranych *po odsączeniu soku zostało mi 1,3 kg ziemniaków *kluski robiłam na podstawie przepisu @Babciagramolka ja nie dodałam mąki ziemniaczanej, a razową zamieniłam na żytnią jasną, bo z razową nam nie smakowały

Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski z żytnią mąką

Kroki postępowania

1
Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Przełożyć je na bardzo gęste sitko ustawione nad miską, do której będzie ściekał sok. Odstawić na godzinę.

Po tym czasie ziemniaki przełożyć do misy miksera, sok delikatnie wylać, a skrobię z dna miski przełożyć do miski z ziemniakami.
Krok 1 - Szare kluski z żytnią mąką foto
2
Dodać obie mąki, jajka i sól. Całość bardzo starannie wymieszać mikserem.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Łyżką zanurzaną we wrzątku nabierać nieduże porcje masy ziemniaczanej i wrzucać do gotującej się wody. Gotować kluski na średnim ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 2 - Szare kluski z żytnią mąką foto
3
Kluski podawać z cebulą uduszoną na maśle i oleju.
Krok 3 - Szare kluski z żytnią mąką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.10.2015 09:16
uwielbiam szare kluchy od dzieciństwa - kiedyś mama często je robiła :)
paula191919 23.02.2015 10:53
oj takich kluseczków by się pojadło....
marcia7 30.12.2014 12:54
są przepyszne
Alex_M 08.11.2014 12:32
jejkuuuu jak za mną chodzą te kluski!!! muszę je w końcu zrobić!
IZABELA29 27.10.2014 10:49
na pewno zrobię
anemon 21.10.2014 22:11
@Renataj, ja mam ten luksus, że mogę ziemniaki zetrzeć robotem z przystawka do jarzyn, bo ręczne ścieranie faktycznie jest dość pracochłonne.
anemon 20.10.2014 23:12
@benka, zgadzam się z Tobą, trudno poprzestać na małej porcji tych klusek.
wyattearp 20.10.2014 19:25
pyszne kluchy
ben-ka 20.10.2014 13:55
Nie mogę robić tych kluchów,jadłabym i jadła bez końca..........
Zdzisław 20.10.2014 13:38
dla mnie pyszne danie podano na obiad
Beatris 20.10.2014 09:55
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)
Renataj 20.10.2014 08:45
Uwielbiam szare kluski ale.... nie cierpię ścierać ziemniaków na tarce:(
norweska20 20.10.2014 00:10
smakowita propozycja
Lis 19.10.2014 23:35
Smkowite:)
anemon 19.10.2014 23:07
Bardzo dziękuję i polecam.
Jadwiga/Jaga85 19.10.2014 22:51
Bardzo fajny przepis!
gosia561 19.10.2014 21:58
lubię takie prawdziwe jedzenie
kuklik 19.10.2014 21:55
pomysłowe co nie co
halinah 19.10.2014 21:40
ciekawe danie
Ania84 19.10.2014 20:38
pychotka! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak