Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT:

jajko 3 duże
cukier kryształ 3 łyżki
sól szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
budyń waniliowy 1 op.
mąka tortowa 2 płaskie łyżki
olej roślinny 3 łyżki
cukier puder do posypania

JABŁKA:

jabłka winne 1 kg
cukier kryształ 1/3 szkl.
budyń waniliowy 1 op.
Cynamon mielony Prymat do posypania

Porada

Jeśli jabłka są słodkie warto dodać do nich nieco soku z cytryny dla złamania smaku oraz dostosować ilość cukru do swojego gustu.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki. Dodać cukier i opakowanie budyniu - wymieszać bardzo dokładnie, najlepiej dłonią.
Krok 1 - Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami  foto
2
Całe jajka z solą i cukrem ubić na puszystą masę.
Krok 2 - Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami  foto
3
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i sodą - zmiksować krótko na wolnych obrotach.
Krok 3 - Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami  foto
4
Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować do połączenia.
Krok 4 - Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami  foto
5
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć jabłka i rozprowadzić równą warstwą. Całość posypać cynamonem.
Krok 5 - Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami  foto
6
Na wierzch wylać ciasto biszkoptowe.
Krok 6 - Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami  foto
7
Piec 35-40 minut w temp. 165*C z termoobiegiem.
Krok 7 - Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami  foto
8
Upieczone ciasto nakryć czystą suchą ściereczką i wyjąć z blaszki odwracając je biszkoptem do spodu. Zdjąć delikatnie z warstwy jabłek papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwinąć ostrożnie roladę.
Krok 8 - Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami  foto
9
Odłożyć do zupełnego ostygnięcia - ja dodatkowo podkładam ręcznik papierowy, aby wchłaniał wilgoć z parującego ciasta. Zimną roladę włożyć do lodówki, aby jabłka stężały.
Krok 9 - Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami  foto
10
Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem i pokroić w plasterki.
Krok 10 - Rolada biszkoptowa z tartymi jabłkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 22.10.2014 08:01
Bardzo dobra,lubię taką
Kejti 19.10.2014 23:18
Wygląda słodko i kusząco :-)
Habibi 19.10.2014 22:42
zniknęła w jednym dniu - zjedliśmy ją z mężem nie wiadomo kiedy ;) delikatna, mięciutka, idealna do kawki lub herbatki :)
odjechana 19.10.2014 12:12
Wygląda tak przepysznie, że aż zgłodniałam! :)
w mojej kuchni 19.10.2014 09:26
ciasto wygląda przepysznie
RenataZ-et 18.10.2014 22:08
piękna rolada
gosia1988 18.10.2014 19:03
na pewno smaczna
cukiereczek 18.10.2014 18:24
pyszne ciasto
dodi 18.10.2014 18:00
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak