Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż brązowy 1 opakowanie
czosnek 3 ząbki
jaja 4 szt
pieczarki 20 dag
szpinak 1 opakowanie
masło klarowane
sól do smaku
wino białe wytrawne 1/3 szklanki
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą .
Pieczarki oczyszczamy . Podsmażamy je z cebulka na odrobinie masła. Na drugiej patelni podsmażamy szpinak z czosnkiem - wcześniej posiekanym. Dodajemy ugotowany ryż i pieczarki. Podlewamy odrobiną wina . Mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem do smaku.
Ryż z warzywami wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbijamy jajka , solimy je do smaku . Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 10 min. Do momentu aż jajka się zetną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 17.10.2014 09:17
na pewno pyszna zapiekanka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak