Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana inaczej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

papryka czerwona 4 szt
ser camembert 1/2 krążka
kostka rosołowa 3 szt

Farsz

cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
mięso mielone 500 g
ryż 200 g
ser camembert 1/2 krążka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej do smażenia 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia do smaku

Porada

Przy wyciąganiu ugotowanych warzyw bardzo uważamy by nie przebić skórki, która jest bardzo delikatna - gdy papryka pęknie farsz się wysypie.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana inaczej

Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go szklanką wody z rozpuszczoną 1 kostką warzywną. Gotujemy aż ryż wchłonie wywar. Podgotowany ryż wrzucamy do mięsa razem z koncentratem pomidorowymi i połową pokrojonego sera camembert. Mieszamy i przyprawiamy bazylią.

Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy masą ryżową, na wierzch kładziemy po grubym plasterku sera, sypiemy bazylią i przykrywamy "kapeluszami".

Do garnka z grubym dnem (garnek musi być wymierzony, tak by warzywa się nie poprzewracały) wlewamy ok. 3-4cm wody i rozpuszczamy pozostałe kostki. Układamy papryki i dusimy je na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. Papryki mają być miękkie. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 05.01.2017 11:24
Ale apetycznie podane :)
Kulinarna Ja 20.10.2014 08:30
Jest pyszna! Polecam czasem pokombinować ze smakami odbiegając od standardów :)
Futka 18.10.2014 09:09
Faszerowana inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie! Z przyjemnością porwałabym taką paprykę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak