Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa chińszczyzna na ostro

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 torebki
marchewki 2
grzyby mun 15 g
papryka czerwona 2
cebula 1
por (biała część) 1/2
kostka rosołowa 1/2
sos sojowy 2 łyżki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 płaska łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
sól do smaku

Porada

Potrawa jest ostra, więc kto nie lubi może zmniejszyć ilość papryki ostrej i curry (lub w ogóle pominąć paprykę ostrą).

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa chińszczyzna na ostro

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej - dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie wstawiamy na palnik i gotujemy 10 minut od momentu zabulgotania wody.
Krok 1 - Kolorowa chińszczyzna na ostro foto
2
Paprykę i cebulę drobno siekamy, por kroimy w pół talarki. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w małe, cienkie i krótkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchewkę, chwilę dusimy.
Krok 2 - Kolorowa chińszczyzna na ostro foto
3
Dodajemy paprykę.
Krok 3 - Kolorowa chińszczyzna na ostro foto
4
I pora.
Krok 4 - Kolorowa chińszczyzna na ostro foto
5
Dusimy pod przykryciem 5 minut, dodajemy ugotowane grzyby Mun (ja kupiłam krojone, jeśli są w całości trzeba je po ugotowaniu posiekać). Dodajemy przyprawy. Razem smażymy pod przykryciem około 15 minut na niezbyt dużym ogniu (co jakiś czas mieszamy).
Krok 5 - Kolorowa chińszczyzna na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak